Over Bezoek aan DOMEIN CNOCKAERT in Wervik

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

24 apr
# 7360

Bezoek aan DOMEIN CNOCKAERT in Wervik

Ontdek een parel in Wervik! Bezoek aan het familiedomein Cnockaert en Kerat, een atelier voor restauratie van kunstwerken.

woensdag 24 april 2024 van 14:00 uur tot 16:00 uur

Ontdek een parel in Wervik!

Bezoek aan het familiedomein Cnockaert en Kerat, een atelier voor restauratie van kunstwerken.

Woensdag 24 april 2024 om 14.00u

 We maken kennis met het domein dat werd aangelegd en ingericht door architect Lucien Cnockaert (+ 1922). Je waant je in een romeins paleis. Zoon Frederik Cnockaert ontvangt ons en leidt ons rond op de locatie met vele verhalen. Hij geeft ook uitleg over zijn boeiend werk als kunstenaar en restaurateur in zijn atelier Kerat. En misschien ontmoeten we even dochter Helena Cnockaert die als jonge textielkunstenares ook hier haar atelier heeft. Een unieke inkijk in de leef- en werkplaats van een kunstzinnige familie!

Praktisch

  • Uitgebreide uitleg bij dit bezoek vind je in bijlage.
  • Kostprijs: 10 euro per persoon (inkom, rondleiding met gids, koffie - duur: 2 uren). Betaling gebeurt ter plaatse in cash geld.
  • Inschrijven kan tot en met 17 april bij Luc Descamps, luc.langemark@gmail.com - 0476 544 716.
  • Mocht de groep te groot worden dan verwittigen we dat je eventueel op een reservelijst staat.
  • Adres: Kerat Kunstatelier, Hoogweg 42, 8940 Wervik
  • Carpooling: wie vanuit Langemark wenst mee te rijden of mensen wil meenemen in de wagen, we verzamelen om 13.15u op de Markt.
  • Wil bij jouw inschrijving vermelden of je wenst mee te rijden met iemand.
  • Voor wie rechtstreeks naar Wervik rijdt: we spreken af om 13.50u bij de inkom.

 UITGEBREIDE INFORMATIE

Tijdens een rondleiding vind je inspiratie voor het leven in het prachtige familiedomein Cnockaert. In 1969 heeft Lucien Cnockaert (1930 - 2022), oprichter van studiebureau Cnockaert, een vervallen en verlaten boerderij gekocht. Die bevond zich op een plek waar ooit Romeinen woonden. Daar wilde hij zijn familiaal paradijs bouwen. Om inspiratie op te doen reisde hij met zijn Buick Riviera door Europa, van het Alhambra langs Rome tot in Athene. Door de jaren heen bouwde hij zijn levenswerk uit, dat ondertussen een indrukwekkend romeins paleis werd.

Op de muren is het verhaal van zijn gezin en hun nakomelingen geschilderd, een paar zalen verder is Lucien zelf vereeuwigd in tegels, metershoog in toga samen met zijn echtgenote. ‘Hij wou de buitenruimte tot leven laten komen door krachten te bundelen en te verbinden met de binnenruimtes’. 

Zoon Frederik Cnockaert werkt als kunstenaar en restaurateur van kunstvoorwerpen (Kerat) in deze sprookjesachtige 19e eeuwse gerestaureerde vierkantshoeve, die omringd is door 2 vijvers en een tuinkamer, natuur, …. En waarbij elke hoek wel  een curieus verhaal heeft.

Het restauratie atelier is vooral gefocust op het behoud en herstel van beelden en schilderijen op doek, paneel, metaal en andere dragers. Zowel oude kunst als moderne kunstobjecten behoren tot mogelijke projecten, waarbij er bij gelegenheid ook kan worden samengewerkt met specialisten uit andere vakgebieden zoals restaurateurs van beelden in steen, metaal, muurschilderijen en papier en textiel.

 Kerat beschikt over talrijke referenties in openbare en private collecties. Van de grotere tot kleine kunstenaars zoals werken van amateur tot beroemde schilders als Rubens, Hans Memling, James Ensor, René Magritte, Paul Delvaux, … allen werden aan hun zorgen toevertrouwd.

Helena Cnockaert, dochter van Frederik en kleindochter van Lucien, heeft haar atelier ook op dit domein. Haar werk is multidisciplinair, maar textiel in de brede context komt vaak terug. In 2022 selecteerde het kunstenfestival Watou de masterproef Kjér mo ekè were van Helena. Voor dit werk ging ze in gesprek met de bewoners van Watou. Ze vroeg hen om een object te omschrijven dat hen raakt of geraakt heeft en op haar beurt maakte ze haar interpretatie van dit object in textiel, louter op basis van de omschrijving in het gesprek.

 

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Labels: Kunst & CultuurArchitectuurBeeldende kunst1 sessieBezoek met gidsCultuurregio Westhoek