Opbrouck & Brahms - Ein Menschliches Requiem met Wim als Johannes
In februari 2023 waren we te gast op het slotconcert van het Festival Kortrijk. Dit is goed bevallen en nu willen we in 2024 het openingsconcert van dit festival bijwonen.
Opbrouck & Brahms
Ein Menschliches Requiem met Wim als Johannes
Openingsconcert Festival van Kortrijk
Woensdag 21 februari 2024 om 20.00u
Sint-Elisabethkerk, Deken Camerlyncklaan, 8500 Kortrijk
Inschrijven
- Kostprijs: 22 euro per persoon (normale prijs is 25 euro – we genieten van de korting als groep vanaf 10 personen)
- Inschrijven bij Luc Descamps, luc.langemark@gmail.com tegen ten laatste 19 december 2023.
- Je ontvangt na de inschrijvingsdatum een bericht omtrent betaling en mogelijke carpooling.
Johannes Brahms is een icoon. Zeg Johannes, en je weet dat het om Brahms gaat. De opvolger van Beethoven, de sobere man die ernst hoog in het vaandel droeg, voorvechter van de klassieke tradities, innige vriend van de Schumanns. Maar hoe goed kennen we Brahms echt?
De dood van zijn naasten tekende Brahms - maar zorgde ook voor één van zijn mooiste werken. Vol verdriet om zijn verlies wilde Brahms muziek schrijven die houvast zou bieden: hoop voor de nabestaanden, troost voor de levenden - en geen sombere treurmars voor de doden. Aanvankelijk titelde hij zijn compositie dan ook Ein menschliches Requiem. De monumentale compositie voor orkest en koor die Ein deutsches Requiem uiteindelijk werd, staat ver van dat intieme begin. Maar Brahms vergat zijn opzet niet: hij maakte zelf een versie voor 4-handige piano, soli en koor. Transparant, intiem, kleurrijk en vooral heel persoonlijk. Festivalartieste Lore Binon en bariton André Morsch zingen de solopartijen.
De muziek vertolkt een ingetogen Widerruf, een oud-Duits gebruik om aan de rand van het graf een laatste lied als afscheid te laten weerklinken en de dode als het ware terug te roepen. In tegenstelling tot Orfeus, die daadwerkelijk in de onderwereld afdaalde om zijn geliefde Euridyce terug te halen, roept Johannes Brahms hier symbolisch zijn overleden moeder en goede vriend Robert Schumann terug. Of het nu de Oudheid, de 19e eeuw of het heden is: als mens kunnen we ons moeilijk verzoenen met de eindigheid van het leven.
Acteur Wim Opbrouck kruipt in de huid van Brahms, en rijgt mijmeringen, herinneringen en heimwee om de verloren kindertijd aan elkaar op tekst van Het Banket.
Programma
Johannes Brahms: Ein deutsches Requiem op.45 (London Version)
Uitvoerders
- Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart Van Reyn
- Jan Michiels & Inge Spinette, piano
- Wim Opbrouck, acteur