Over BEETHOVEN 9

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

03 apr
Brugge - Concertgebouw # 7927

BEETHOVEN 9

Beleef met RUBROEK het unieke concert BEETHOVEN 9 in het Concertgebouw te Brugge!

donderdag 3 april 2025 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Donderdag 3 april 2025 om 20.00u

BEETHOVEN 9

Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 9 in d | Annelies Van Parys Creatie voor koor, orkest en ensemble Revue Blanche

Symfonieorkest Vlaanderen met dirigente Kristiina Poska, Estonian Philharmonic Chamber Choir & Ensemble Revue Blanche

 Reis mee naar 1824: toen de wereld op z’n kop stond door de 9de Symfonie van Beethoven. Hij componeerde dat meesterwerk ondanks een berg aan uitdagingen zoals doofheid, een humeur zo donker als de nacht en allerlei kwalen. 

Verwacht vuurwerk dat creativiteit en hoop ontketent en universeel broederschap viert. Chef-dirigent Kristiina Poska en Symfonieorkest Vlaanderen blazen je van je sokken. Ze kunnen daarvoor rekenen op een sterrenteam van solisten en het Estonian Philharmonic Chamber Choir.

Daarna brengt het orkest samen met ensemble Revue Blanche de nieuwste creatie van Annelies Van Parys: een verhaal over de verhouding tussen het individu en de massa. Hoe werkt die groepsdynamiek van het broederschap waar Beethoven zo naar verlangde? Het werk wordt gebracht met een tekst van Gaea Schoeters. 

  • De kaartverkoop voor dit concert verloopt blijkbaar erg snel. We zijn erin geslaagd een eerste pakket tickets te reserveren op heel goede plaatsen (Rang 1 Parterre) en dit met een korting van 20% per ticket (indien voldoende deelnemers).
  • Wil snel, dit is tegen ten laatste 7 juli, laten weten of je wenst mee te gaan.
  • Kostprijs: 41 euro per persoon. De standaardprijs is 51 euro, met Rubroek dus 20% goedkoper.
  • Stuur een bericht naar Luc Descamps. Vermeld het aantal kaarten dat je wenst.
  • We gaan ervan uit dat je effectief het concert zal bijwonen. Gereserveerde plaatsen dienen we te betalen en kaarten kunnen niet zomaar teruggegeven worden.
  • We houden je uiteraard op de hoogte van de praktische schikkingen (betaling, verplaatsingsmogelijkheid).

luc.langemark@gmail.com

SYMFONIEORKEST VLAANDEREN

Al meer dan zestig jaar is Symfonieorkest Vlaanderen een vaste waarde in het Vlaamse culturele landschap. Met zestig geëngageerde en gepassioneerde musici en onder leiding van gerenommeerde dirigenten brengt Symfonieorkest Vlaanderen zowel uitvoeringen en creaties van hedendaagse muziek als eigentijdse vertolkingen van het vertrouwde symfonische repertoire vanaf het classicisme.

Chef-dirigent Kristiina Poska

Kristiina Poska (°1978) is een dirigent uit Estland. Sinds seizoen 2019-2020 is ze chef-dirigent bij het Symfonieorkest Vlaanderen. Ze is de eerste vrouw om deze positie te bekleden. De internationaal gelauwerde Poska maakte tijdens seizoen 2018-19 haar succesvolle debuut bij Symfonieorkest Vlaanderen in een programma met werk van Stulens, Beethoven en Schubert. Ze treedt in de voetsporen van onder meer Seikyo Kim en Jan Latham-Koenig.

Estonian Philharmonic Chamber Choir

Als je zoekt naar de allerbeste koren ter wereld, dan kom je automatisch uit bij het Estonian Philharmonic Chamber Choir. Tõnu Kaljuste richtte het Estse koorinstituut in 1981 op, droeg twintig jaar later de leiding over aan Paul Hillier, waarna respectievelijk Daniel Reuss en Kaspars Putniņš de scepter zwaaiden. Sinds augustus 2021 is het stokje terug in handen van Kaljuste.

BEETHOVEN SYMFONIE NR 9

In het voorjaar van 1824 werd in Wenen voor het eerst Symfonie 9 van Ludwig van Beethoven (1770 -1827) uitgevoerd. De première was onder leiding van de componist. Een bekende anekdote over deze gebeurtenis is dat aan het einde van het concert het publiek losbarst in een geweldig applaus dat door de dove Beethoven niet gehoord wordt zodat hij onbewogen voor het orkest blijft staan, tot een van de musici hem naar het publiek toedraait en de componist de juichende menigte ziet en begrijpt dat zijn nieuwe werk een succes is. Het is waarschijnlijk aan het laatste deel van de negende symfonie te danken dat dit werk te boek staat als een monument in de klassieke muziek. Als eerste componist ooit schrijft Beethoven naast een groot symfonieorkest een koor en 4 zangsolisten voor. Symfonie 9 werd een der opmerkelijkste bladzijden uit de symfonische muziek!

Alle Menschen werden Brüder wordt er gezongen naar de woorden van de dichter Friedrich von Schiller (1759 – 1805). Deze schreef zijn Ode an die Freude (lofzang op de vreugde) in 1785. Thans wordt het door velen reeds beschouwd als het Europese volkslied. Beethoven was met dit bijzondere werkstuk zijn tijdgenoten een flinke stap voor. Want wie zou het in die dagen in zijn hoofd halen om in een symfonie een koor voor te schrijven? Maar de inmiddels stokdove componist stond er om bekend dat hij lak had aan vormen, tradities en regeltjes. Het gevoel moest zegevieren. Pure romantiek dus! In de finale van zijn laatste, de 9e symfonie bracht hij zijn toehoorders een concreet uitgesproken boodschap: Alle mensen worden broeders!

ANNELIES VAN PARYS

Annelies Van Parys wordt op 5 juni 1975 geboren in Brugge en zet op tienjarige leeftijd haar eerste stappen in de muziekwereld. Aan het conservatorium van Brugge studeert ze piano in de klas van Thérèse T’Sjoen, die haar de liefde en interesse voor nieuwe muziek zal bijbrengen, en kamermuziek bij de euphoniumspeler Wim Belaen. In 1993 vervolgt ze haar artistieke opleiding aan het conservatorium van Gent waar ze zich specialiseert in piano bij Johan Duijck (harp als neveninstrument bij Arielle Valibouse) en compositie bij Jan Rispens, Octaaf Van Geert, Godfried-Willem Raes en vanaf 1998 bij Luc Brewaeys.

Annelies Van Parys is als docente verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, en is ere-ambassadeur voor het Koninklijk Conservatorium van Gent. Ze zetelt ook vaak in de jury voor internationale compositiewedstrijden.

ensemble Revue Blanche

In 2010 sprong een vonk over bij vier jonge Brusselse musici. Gedreven door gelijkgestemde muzikale ideeën richtten ze samen een nieuw kamermuziekensemble op. De inspirerende combinatie bestaat uit Kris Hellemans (altviool), Anouk Sturtewagen (harp), Caroline Peeters (fluit) en Lore Binon (zang).

Inschrijven

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden